Cloud ICT

Cloud Opslag - Zakelijk

Voordelen en nadelen

Data kan tegenwoordig niet alleen meer binnen uw eigen muren opgeslagen worden. U kunt er ook voor kiezen om uw gegevens bijvoorbeeld in een specifiek datacenter onder te brengen of in een public cloud verspreid over meerdere datacenters. Welke optie voor u het meest geschikt is, hangt vooral af van de manier waarop u de data gebruikt en van de eissen die u stelt aan de plek waar uw gegevens zich bevinden.

Cloud-opslag ten opzicht van on-site data oplag

VoordelenNadelen
Geen investering in hardwarePerformance: Bij zware belasting van de verbinding naar of de cloud-servers zelf, kan de data minder snel bereikbaar zijn.
Betaal alleen wat je echt gebruikt (Pay-as-you-go)Kosten: op lange termijn en vooral bij grote hoeveelheden data die intensief gebruikt worden, kan het voordeliger zijn deze niet in betaalde cloud diensten onder te brengen
Server-, data- en back-up beheer automatisch mee uitbesteedMinder eigen direct toezicht op wijze van beheer
Service Level Agreements (SLA's) op continuiteit en beschikbaarheidDe cloud dienstverlener bepaalt welke garanties er gegeven kunnen worden. Speciale wensen op dit gebied zijn vaak niet mogelijk, of worden erg duur.
Prijsvoordeel ook door schaalvergrotingAfhankelijkheid van verbinding
Geen installatie op locatie nodigNiet altijd duidelijk waar de data zich fysiek bevind. Zeker bij internationale cloud-diensten kan dit ook juridische complicaties opleveren (denk aan eigendom en gebruiksrechten op de data)
Efficentie van Cloud werkt door in stroomverbruik en is dus milieubewust te noemenWat als er iets onvoorziens gebeurt met uw cloud-provider (bijvoorbeeld: faillissemment of overname)
Security: Professioneel beheer, bewaking en beveiliging op datacenters vaak erg striktSecurity: Meer dataverkeer tussen servers en gebruiker en data op verschillende locaties resulteert in meer potentiele aanvalspunten voor hackers

Als de snelheid van uw internetverbinding bekend is en u weet hoeveel data u wilt back-uppen naar een online dienst, dan kunt u met onderstaande rekenhulpmiddel de benodigde tijd berekenen voor het versturen van een volledige back-up. In realiteit maakt back-up software waarschijnlijk gebruik van technieken om deze tijd te minimaliseren.